Chřástal polní

Na chřástaly polní (CHKO Brdy) jsem narazil poprvé před lety čirou náhodou na jedné lokalitě v Chráněné krajinné oblasti Brdy, kde jsem původně čekal na naprosto odlišný druh. Od té doby se za nimi vracím pravidelně každý rok.

Chřástal se tehdy prozradil svým typicky skřehotavým hlasovým projevem „ krex-krex“, který sameček vydává při toku od soumraku do rána. Bohužel bylo to již v době, kdy jsem měl fototechniku sbalenou a světelné podmínky neslibovaly použitelný záběr.

Nakonec jsem to přeci jen zkusil, fotoaparát namířil v předpokládaném směru a zalehl na zem. V tom na mě vykoukla z vysoké trávy zvědavá hlava a jeden snímek se nakonec povedl alespoň dokumentačně.

Letos jsem narazil na chřástaly na jiné lokalitě a ten samý den mi kolega hlásil jeho nález na dalším místě. Samozřejmě fotky z předchozích let svojí kvalitou nestačily a já přemýšlel o vhodném místě, kde by mi chřástal vylezl celý. I to se nakonec na několikátý pokus, podařilo! Dokonce jsem viděl i chřástala v letu, což dle slov ornitologů se podařilo jen několika málo kolegům 🙂

Chřástal totiž je sice zdatným letcem, který k nám přilétá ze svého afrického zimoviště, ale v době toku a hnízdění je jej lze jen velmi těžko přinutit k vzlétnutí a dává přednost prchavému a hbitému běhu. Nejčastěji ho lze spatřit za soumraku a při svítání, kdy hlava tokajícího samečka vyčnívá nad okolní vegetaci.

Chřástal polní je asi poloviční velikosti koroptve polní a mnohem štíhlejší. Má delší krk, štíhlé tělo s krátkým silným zobákem. Peří je šedavě žlutohnědé, svrchu hustě tmavě skvrnitý. Žije na vlhkých místech u bažinatých vodních ploch, ale také na světlejších loukách a na plochách sečených na seno (odkud je zpravidla vyhnán při senoseči) s přístupem k vlhčím místům s vyšší vegetací.

Jeho stavy značně ubývají. V České republice patří mezi zvláště chráněné druhy kategorie silně ohrožení.