Dudek chocholatý

Dudek chocholatý (jižní Morava) – tohoto exoticky vyhlížejícího ptáka velikosti hrdličky s chocholkou, kterou vztyčuje a rozevírá, jsem si přál spatřit již od dětství, kdy jsem si jako malý kluk prohlížel v dětských knížkách jeho ilustrované portréty. Splnilo se mi to poprvé až letos, kdy jsem se s kamarádem Zdeňkem vydal za vzácnými vlhami pestrými na jižní Moravu. Dudek býval u nás relativně běžný, leč jak už to bývá, jeho stavy během posledních čtyřiceti let se natolik ztenčily, že dudek z naší krajiny prakticky vymizel téměř úplně.

Dudka jsem zaslechl krátce po tom co jsme dorazili mezi úrodné vinice překrásné Pálavy, kde se nachází jedna z našich hnízdících populací vlh. Nezaměnitelný hlas „du-du-dududu“ nás nenechal v klidu a tak jsme se vydali po jeho stopách. Zanedlouho se mi v dáli podařilo zahlédnout dudka v letu jak si to šine na starý solitérní dub. Ihned jsme začali s výrobou provizorního fotokrytu a sotva jsme se do něj uchýlili, vyklubali se z jednoho dudka dudci dva a my mohli v jejich přítomnosti strávit necelé dvě hodinky úžasných zážitků.

Škoda jen, že pokročilé dopolední sluníčko bylo již moc ostré, ale jinou šanci jsme si z časových důvodů bohužel již nemohli dovolit a museli tak pracovat s tím, co bylo pro nás momentálně na skladě.

O co větší překvapení bylo, když jsem se po návratu domů do Plzně na druhý den vydal provést kondiční let s dronem a na okraji Plzně se z nedaleka ozvalo opět pro mě již velmi důvěrně známé „du-du-dududu“. No nevěřil jsem vlastním uším 🙂

Dudek obývá u nás ve větším počtu již pouze některá místa jižní Moravy. Jeho zbarvení je na naši přírodu dosti neobvyklé – celkově světle červenohnědé s černobíle kostkovanými a zakulacenými křídly, což je nápadné, zvláště pokud dudek vzlétne. Pernatá chocholka, podle které nosí dudek svoje jméno, není příliš vidět. Rozevírá ji do podoby vějíře kolem hlavy pouze při toku nebo v rozčilení.

Dudání samce slouží především k upozornění samice na jeho přítomnost po návratu z afrických zimovišť. Hnízdo dudka se nachází vždy v nějaké dutině, nejčastěji ve stromech, především vrbách, ale zahnízdí i v jiných dutinách případně i ve vhodných ptačích budkách. U nás jsou známá hnízda v hromadách kamení, dutinách ve stavbách, ale i v zemních norách.

Dudek často chodí po zemi, kde sbírá hmyz, což jsme měli možnost pozorovat a s naší přítomností si příliš hlavu nedělal. 🙂 Dudek k nám přilétá v dubnu a odlétá nejčastěji během srpna. Jeho zimoviště je Afrika (jižně od Sahary), ale také Středomoří.

Dudek chocholatý patří mezi zvláště chráněné druhy kategorie silně ohrožení.