Jelení říje – Brdy

Jelení říje – jak je obecně známo, srstnatá zvěř se rozmnožuje zvláštním způsobem. Doba, kdy se savci páří, se nazývá říje a u jelenů, narozdíl od jiných savců, nastupuje pouze jednou v roce.

Jelení zvěř žije s výjimkou nejstarších samců a s výjimkou doby říje v pevně organizovaných skupinách (tlupách). Ty největší zpravidla tvoří samice s mláďaty a “teenageři“ obojího pohlaví.  Mladí samci vytvářejí naopak samostatné tlupy a jen nejstarší jeleni jsou samotáři.

Říje u nich nastupuje v polovině září a končí v závěru října. V této době vytvářejí kolem sebe harémy říjných laní a bojují mezi sebou o jejich přízeň.

K dorozumívání slouží jelenům různé pachové, zrakové i hlasové signály. Přes den se jeleni ukrývají v houštinách, ve vysoké trávě a v období říje zejména v kalištích, kde se s oblibou chladí a zbavují tak parazitů. V této době navíc nepřijímají téměř žádnou potravu a během říje shodí až čtvrtinu svojí hmotnosti. Od večera do rána se pak ozývají hlubokým troubením (hrdelním hlasem), které bývá nejintenzivnější za chladného počasí.

Z variací troubení lze po určitých zkušenostech časem například i rozeznat, jde-li o jelena hledajícího, o hlavního jelena ovládající stádo, o výzvu k souboji, či jedná-li se jen o pokojné odpočívání.

Jeleni pohlavně dospívají ve druhém roce života, ale mladí jeleni jsou schopni se ve skutečnosti zapojit do rozmnožování až ve čtyřech letech a jejich maximální délka života je udávána něco kolem dvaceti let.