Králíček obecný

Králíček obecný (CHKO Brdy) – je spolu s králíčkem ohnivým náš nejmenší ptáček. Je velice čilý a neposedný. Od rána až do setmění poskakuje z větve na větev, ve kterých vyhledává nejen potravu, ale současně se i ukrývá. Setkat se s ním můžeme prakticky v jakémkoliv jehličnatém lese, od nížin až po horní hranici lesa.

Největší šance ke spatření skýtají podzimní měsíce, kdy přes naše území protahují navíc králíčci z dalekého severu a jejich počty na našem území jsou v tuto dobu nejvyšší. Na jednom místě jich lze spatřit i několik desítek. V tuto dobu jsem se za nimi vydal i já do hlubokých lesů Chráněné krajinné oblasti Brdy 🙂

Králíčci žijí velmi skrytě. Pokud je chceme jen zahlédnout, musíme znát buď jejich zpěv nebo být opravdu velmi pozorní.  Obývají především koruny stromů, kde si vplétají hnízdo do postranních větviček smrku a to ve výšce okolo 10 metrů. Hnízdí dvakrát ročně a snůšku obvykle tvoří 8 až 10 vajíček, které zahřívá pouze samička. Na péči o ratolesti se pak, ale podílí i sameček.

Fotit králíčky není rozhodně nijak jednoduché.  Na jednom místě totiž setrvá málokdy déle než 2 vteřiny a tak najít jej v tak krátký okamžik objektivem, vymyslet líbivou kompozici a současně zaostřit je opravdu nadlidský úkol 🙂 Po pár dní strávených v jejich společnosti se mi však podařilo vychytat pár triků a focení se tak pro mě stalo mnohem zábavnější 🙂

Králíček obecný váží pouhých 5 až 7 gramů (jen pro srovnání, vrabec domácí váží cca 25-38 gramů) a na podzim a v zimě se spolu se sýkorkami sdružuje do hejnek.  Živí se hmyzem, který sbírá výhradně ve větvích stromů  – na krmítko ho tak bohužel nedostaneme.