Fotografie přírody, zvířat a letecké snímkování.

Ledňáček říční

Ledňáček říční (Alcedo atthis) je o něco větší než vrabec. Na délku měří 17–20 cm a váží 35–56 g. Dožívá se sedmi let. Má oranžové bříško, korálově červené nohy, modrou hlavičku, zářivě modrozelená záda a modrá křídla. Má dlouhatánský zašpičatělý zobák, aby se snáz dostal k potravě.

Rád si smlsne na rybkách do 11 cm, na žabkách nebo vodním hmyzu. Protože jen zřídka chytá ryby přímo z letu, potřebuje těsné blízkosti vody větve, na nichž pozorně číhá a ze kterých se obratně vrhá do vody. K životu potřebuje čisté řeky, potoky a jezera s vodorovnými pobřežními stěnami. V těch si vyhrabává svá hnízdiště.

V ČR žije celoročně. Přestože se jeho počet zvyšuje, řadíme ho mezi silně ohrožené. U nás hnízdí pouze 300–700 párů, a to maximálně do nadmořské výšky 900 m. Po většinu roku je ledňáček samotář. Věrností neoplývá, pouze v době hnízdění žije v párech. V době námluv se sameček se samičkou pronásledují podél potoka, kdy výjimkou nejsou ani bitky ve vodě. Samice snáší 6–7 vajíček, na kterých sedí oba rodiče po dobu 21 dnů.

Next Post

Previous Post

© 2019 Bc. Josef CINK | Nature Photographer

Theme by Anders Norén

%d blogerům se to líbí: