Rak kamenáč

V současné době se u nás ve volné přírodě můžeme setkat celkem s pěti druhy
raků. Z původní evropské fauny se u nás vyskytují 3 druhy: rak kamenáč, rak říční a rak bahenní. Další 2 druhy zjištěné na našem území jsou severoamerického původu: rak signální a pruhovaný.

Rak kamenáč (CHKO Brdy) byl ještě v nedávné době na našem území považován za téměř vyhynulý druh, obývající převážně horní partie čistých kamenitých potoků. Vzhledem ke zvýšenému zájmu o daný druh byl v posledních letech potvrzen jeho výskyt na cca 17 lokalitách s centrem výskytu ve středních a západních Čechách. Další izolované lokality jsou známy z území CHKO České středohoří, Podkrkonoší a Domažlicka.

Já se za ním vydal začátkem října s kamarádem Vaškem do Chráněné krajinné oblasti Brdy, která má raka kamenáče právem ve svém znaku. A došlo i na potápění se… 🙂 Tímto bych rád poděkoval kamarádu Benovi za poskytnutou techniku. Nějaká ta moje první „podvodní“ fotka se díky ní myslím také celkem povedla a já věřím, že ty příští budou zas o stupínek lepší. 🙂 🙂

Rak kamenáč je nejmenší a nejpomaleji rostoucí ze všech původních evropských druhů. Může dorůstat délky až 12 cm, ale častěji má méně než 10 cm, takže je to opravdový drobeček. Obývá převážně horní partie kamenitých zastíněných toků s podemletými břehy a velkým množstvím přirozených úkrytů. Jen pro zajímavost, z nálezové databáze AOPK jsou Brdy nejvýše položeným místem v České republice, kde se tento druh nalézá.

Rak kamenáč se dožívá více než 10 let a jedinci pohlavně dospívají ve 2. až 4. roce života. K páření dochází v podzimním období (koncem října až začátkem listopadu) a malí ráčci se líhnou v závislosti na teplotě a nadmořské výšce od května do poloviny července. Zpočátku ráčci svlékají svůj krunýř několikrát do roka, postupně se počet svlékání snižuje.

Rak kamenáč nemá u nás rozhodně na růžích ustláno. Mezi predátory raka kamenáče patří pstruzi, siven americký, havranovití, volavky, vydry, lišky a z velké části i norek americký nebo mýval severní. Dalšími nástrahami je račí mor a devastace přirozených vodních toků (napřímování, dláždění a další necitlivé zásahy) se ztrátou členitosti koryt, které se pak stávají pro raka neobyvatelná.

V České republice patří mezi zvláště chráněné druhy kategorie kriticky ohrožení.