FOTOSPOUŠŤ pro WILDLIFE

Laserová fotospoušť s pohybovým snímačem – výroba na objednávkunově i pro bezzrcadlovky!
Již delší dobu jsem uvažoval o nějaké fotopasti sestrojené z DSLR a bezdrátově odpalovaných externích blesků pro focení volně žijících zvířát s fotografickou kvalitou.

Laserový režim (vysílač – přijímač)

Mimochodem vlastním a používám několik velmi slušných klasických fotopastí určených pro myslivost. Výstupní kvalita z nich je pochopitelně, ale pouze dokumentační a s tím si wildlife fotograf samozřejmě nevystačí….. 🙂 Začal jsem se tedy poohlížet po nějaké profi variantě. Bohužel veškeré dostupné tovární koncepce nejenže nesplňovaly moje požadavky, ale i jejich cenová relace byla jaksi mimo můj volnočasový rozpočet… Nezbylo tedy nic jiného, než se pustit do svého návrhu a vlastní realizace.

Jelikož mi pouhé pohybové čidlo k ovládání DSLR nestačilo, navrhnul jsem fotospoušť jako kombinovanou a to jak pro režim PIR pohybového čidla, tak současně i laserové závory (relativně přesný způsob zaostření na předem definovanou osu).

Využití této fotospouště je tak celkem rozmanité (noční „letovky“ sov / focení zvířatek před norou či na újedi  / dynamická makro fotografie a další)….

Fotospoušť (fotopast) je napájena 9 V baterií a umožňuje dva režimy provozu, které volíme příslušným polohovatelným přepínačem:

Režim 1) laserová spoušť – k tomuto režimu budeme potřebovat laserové ukazovátko (s

Wildlife fotospoušť

výkonem < 100 mW za cca 400 Kč), které připevníme do místa A tak, aby paprsek dopadal na fotosnímač přijímače v místě B a paprsek laserové “závory“ současně protínal místo, kde očekáváme fotografovaný Wildlife objekt. Správné nastavení pozice vysílač <–> přijímač indikuje rozsvícená LED dioda na fotospoušti. V okamžiku, kdy fotografovaný objekt protne paprsek svým pohybem, dojde k jeho odfocení. Dosah laserové spouště je za denního světla až 15 m, za tmy i více jak 100 m (přesné nastavení paprsku na tuto vzdálenost již není, ale reálné…hi).

Režim 2) pohybový PIR snímač – v případě zaznamenaného pohybu, dojde ke dvou vteřinovému sepnutí fotospouště (sekvenčnímu fotografování). Dosah snímače pohybu je cca 5-6 m.

Fotospoušť je opatřena stativovou maticí 1/4″, kterou lze upevnit např. pomocí fotoskřipce na libovolné místo – větev, stativovou nohu, atp. (viz. přiložené dokumentační fotografie).

 

Výdrž baterií (9V alkalická):

– funkce PIR snímač v klidovém režimu: až 1 rok

– funkce LASER: cca 100 h

– laserové ukazovátko: až 1 měsíc (alkalická 2x AAA)

 

Wildlife fotografie vytvořená s pomocí fotospouště (režim laser)

Ceník od 1.1.2022:

fotospoušť + synchro kabel*………. 3.100 Kč  3.490 Kč + poštovné

kompletní set (laser + synchro kabel* + 2x fotosvorka s kloubkem) ………. 3.900 Kč  4.350 Kč + poštovné

*  stíněný synchro kabel v délce 5 m („2.5 mm jack-M <–> 2.5 / 3.5 mm jack-M/F“)

 

Příslušenství:

laserové ukazovátko (vysílač) opatřené stativ. maticí 1/4″ ………. 450 Kč

stíněný synchro kabel nad 5 m („2.5 mm jack-M <–> 2.5 / 3.5 mm jack-M/F“) ………. 20 Kč / m

foto-svorka s kloubkem opatřená stativ. maticí 1/4″ (viz. fotografie) ………. 300 Kč

 

Dodání obvykle do 14 dní od provedené objednávky a předem uhrazené zálohy. Platební údaje zašlu obratem e-mailem.