Trpí ptáci zimou?

Kulíšek nejmenší

Trpí ptáci zimou?

Již několikrát jsem dostal podobnou otázku a jsem si jistý, že mnohé z vás také napadlo, jak se třeba tak malí ptáci, jako je střízlík obecný dokáží vyrovnat s třeskutými mrazy a zda-li mají třeba nějaký trik jak minimalizovat své tepelné ztráty, když je opravdu hodně mrazivo!?

Ano, peří samozřejmě poskytuje největší a poměrně účinnou izolaci, stejně jako u nás nejrůznější termo svršky a kvalitní bundy. Na druhou stranu většina ptáků má, ale relativně dlouhé a tenké nohy, které u většiny druhů opeřené nejsou (tedy jako bychom my v zimě seděli celé dny a noci venku sice v bundě, ale za to jen v pantoflích a spodním prádle)!

Např. střízlíci obecní, kteří se řadí mezi nejmenší, a tedy v zimě nejohroženější druhy si s tím umí poradit, ale poměrně dokonale! Využívají systém výměny tepla, pomocí kterého jsou cévy odvádějící teplou krev z těla do nohou a chodidel velmi úzce spjaty s cévami přivádějící naopak chladnější krev zpět do těla a k srdci. Mezi těmito dvěma systémy dochází k interakci a tepelné výměně, čímž se tak tepelné ztráty značně minimalizují. Tento systém je známý a nejdůležitější hlavně u vodních ptáků, kteří plavou ve studené vodě nebo sedí na zamrzlé vodní hladině.

Střízlík obecný
Střízlík obecný (CHKO Brdy)

Kritickým obdobím je pak samozřejmě noc, kdy se ptáci nemohou krmit nebo se pohybovat, aby se zahřáli. Proto se na ni připravují intenzivně od rána do večera a mají se opravdu co ohánět! V relativně krátké denní době musí sehnat dostatek potravy na to, aby si vybudovali dostatečné tukové zásoby a vězte, že v krajině dlouhodobě pokryté sněhovou pokrývkou je to opravdu nesnadný úkol!

Střízlíci se navíc na noc (pokud mají tu možnost) shlukují se svými parťáky těsně u sebe, aby minimalizovali tepelné ztráty – vzájemně se tak zjednodušeně řečeno zahřívají. I přes všechny tyto nejrůznější „pomůcky“, „triky“ a „vybavenost“, ale řada jedinců dlouhou zimu nepřežije. I taková je příroda, krásná a zároveň bohužel i krutá…

Proto, chcete-li ptákům pomoci v období, kdy mají nedostatek potravy nebo ji potřebují víc, nezapomínejte na jejich vhodné přikrmování! Odměnou vám bude možnost pozorovat jedinečné divadlo, ve kterém se zblízka předvedou nejen běžní obyvatelé zahrad, ale i skrytě žijící druhy, které jen tak v sezóně neuvidíte! 😉