Záloha fotografií na cestách

Určitě jste se také někdy dostali do stavu, kdy jste před nějakou delší fotografickou expedicí nebo dovolenou řešili obavu z dostatečné kapacity svých paměťových karet a také to, jak co nejjednodušeji, nejbezpečněji, nejlevněji a bez zbytečného tahání notebooku provádět zálohování svých fotografií v polních podmínkách. Zkrátka a dobře, abyste se mohli věnovat bezstarostnému fotografování bez omezování a to co venku nafotíte si také hlavně bezpečně přivezli domů. 🙂

Cest jak toho dosáhnout je mnoho, ale jelikož jsem známý tím, že se snažím věci zjednodušovat, minimalizovat a bytostně nesnáším tahání zbytečností, používám k tomu techniku, která zabere ve fotobatohu místo o velikosti asi tak jako krabička cigaret a to včetně dvou externích SSD disků!

 


 

Moje zálohovací sestava se skládá:

  • mobilní zařízení (chytrý telefon / tablet)
  • multiportový USB-C 3.2 Gen 1 hub AXAGON HMC-5 – jedná se USB replikátor (rozbočovač) portů s integrovanou čtečkou karet (SD + micro SD), který nabízí dva USB výstupy se standardními USB-A konektory. Trvale zvládne připojení několika externích disků současně a to včetně paměťových karet. Díky rychlému USB 3.2 Gen 1 rozhraní je přenosová rychlost až 5 Gb/s.
  • SAMSUNG T7 Externí SSD disk 500 GB (2x) – disk SAMSUNG T7 na rozdíl od klasických (točicích) pevných disků neobsahuje žádné pohyblivé části a díky tomu nabízí nejen mnohonásobně vyšší rychlost a odolnost, ale i nižší spotřebu a naprosto tichý chod. Disponuje také navíc vysokou přenosovou rychlostí a to až 10 Gbit/s.
  • USB datový kabel PremiumCord USB-A <-> USB-C, USB 3.2 gen, 5 Gbit/s, opletený, 0.5 m (2x) – opletený kvalitně sestavený datový kabel s rozhraním USB 3.2 typ C samec a jako druhý konektor pak USB 3.0 typ A samec. Tento kabel nabízí velmi vysokou přenosovou rychlost na úrovni Super-speed 5 Gbit/s (je až 10x rychlejší než standardní USB 2.0).

 

 

Zálohování fotografií a uvolňování místa na paměťových kartách je pak velice jednoduché a intuitivní. Zaplněné karty vložíme do slotu USB replikátoru, na jeho USB vstupy připojíme jeden nebo dva externí SSD disky a takto zapojený replikátor USB portů s integrovanou čtečkou karet následně připojíme k mobilu / tabletu.

V mobilním zařízení spustíme File Manager + (ke stažení na Google Play) a s jeho pomocí začneme rozkopírovávat a zálohovat nafocené fotografie do dvou připojených SSD externích disků a to rovnou z karet na externí disky. Tímto způsobem odpadá jakékoliv zaplňování vaší vnitřní paměti telefonu / tabletu – zkrátka sexy řešení, nemyslíte!? 😉

Při kopírování fotografií lze mobil / tablet i současně nabíjet. AXAGON HMC-5 replikátor portů disponuje USB-C vstupním konektorem, který je vyhrazen pouze pro napájení a současné dobíjení telefonu / tabletu pomocí technologie Power Delivery 3.0 výkonem až 100W.

Výhody tohoto způsobu zálohování:

  • minimalistické rozměry (absence těžkého a rozměrného notebooku)
  • zálohování s možností současného dobíjení telefonu / tabletu a využití vaší stávající nabíječky (externí napájení pro provoz však není nutné)
  • kopírování fotografií z karet rovnou na SSD externí disk bez nutnosti využití paměti telefonu / tabletu
  • replikátor portů AXAGON HMC-5 zvládne připojení až dvou externích disků a kopírování na ně z vložených paměťových karet, a to na oba disky v jeden okamžik současně
  • eliminace jedné síťové zásuvky 230 V (a jejich častý nedostatek v místě pobytu)
  • rychlost přenosu až 5 Gb/s
  • minimální rozměry replikátoru USB portů: 95 x 37 x 10 mm | 46 g