Drozd kvíčala

Drozd kvíčala (CHKO Brdy) – je náš nejpestřeji zbarvený drozd. Svojí velikostí se dá srovnat s kosem, kterého zná snad každý z nás. Má nápadně šedou hlavu, kostřec, kaštanově hnědý hřbet a černý ocas. Hruď má rezavě žlutou s černými skvrnami, které oproti dalším druhům připomínají v dolní části písmenka „v“.

Kvíčala je společenský pták a většinou tak hnízdí více párů blízko sebe a třeba i na jednom stromě tak můžeme nalézt i několik hnízd. Vajíčka kvíčal jsou špinavě modrozelená s jemným skvrněním. Samička jich snáší čtyři až šest a většinou je zahřívá sama bez pomoci samečka. Ten podílí v péči až během krmení mláďat. Dokáže zahnízdit až dvakrát za rok.

Nejčastěji se s kvíčalami můžeme setkat v břehových porostech rybníků nebo tekoucích vod, v polních lesících, parcích a větších zahradách. Na podzim a v zimě se často zdržuje v alejích jeřábů a dalších dřevin s dužinatými plody.  Vedle rostlinné složky je v potravě kvíčal zastoupena i složka živočišná, která představuje nejrůznější měkkýše, brouky a červy.

Jen malá část našich kvíčal je stálá, většina „našich“ odlétá v říjnu a listopadu na zimoviště (Itálie, Francie) a u nás je v rámci podzimu a v zimě pak nahrazují ptáci ze severu. Naši ptáci se pak vracejí v březnu a začátkem dubna.