Dudek chocholatý

Dudek chocholatý

Dudkobraní – U nás se s dudky setkávám nejčastěji na vinicích, které jsou bohaté na hmyz a další drobné bezobratlé, které tvoří hlavní část jejich potravy. Mezi kmeny révy a v půdě kolem vinic dudci snadno nacházejí larvy, brouky a další lahůdky. Tento bohatý zdroj potravy je pro ně velkým lákadlem.

Vinice poskytují dudkům navíc i perfektní místo k hnízdění. Mezi řádky vinné révy a ve starých kamenných zídkách nebo dutinách stromů nacházejí bezpečné útočiště pro svá hnízda. Vinice jsou často umístěny v klidných, venkovských oblastech, daleko od ruchu měst a průmyslu. Tento klid a mírné prostředí poskytují dudkům ideální podmínky pro hnízdění a výchovu mláďat bez velkého stresu a nebezpečí.

Dudek chocholatý je tedy vděčný za vinice, které mu poskytují vše potřebné k životu – bezpečné místo k hnízdění, dostatek potravy a klidné prostředí. Proto není divu, že se s dudky nejčastěji setkáváte právě tam. Pokud chcete vidět dudky na vlastní oči, vydejte se do některé z tradičních vinic na jaře nebo v létě, kdy jsou nejaktivnější. Možná budete mít štěstí a uvidíte tohoto nádherného ptáka v jeho přirozeném prostředí!

Dudek chocholatý u nás patří mezi zvláště chráněné druhy kategorie silně ohrožení.

Dudek chocholatý

Dudek chocholatý

Dudek chocholatý

Dudek chocholatý

Dudek chocholatý

Dudek chocholatý