Králíček ohnivý

Králíček ohnivý (CHKO Brdy) – je stejně jako jeho blízký příbuzný králíček obecný neuvěřitelně rychlý, neposedný a vyfotit ho vyžaduje tak notnou dávku trpělivosti. Začátkem června jsem na párek „ohniváků“ narazil v jižních Brdech, kde jsem si s nimi užil příjemný podvečer. Vidět králíčka ohnivého není vůbec jednoduché. Po celou dobu se zdržují většinou v korunách smrků a dolů slétají jen velmi zřídka.

Navíc se ozývá jen velice jemným pískáním a zaslechnout ho tak v jarním období plného nejrůznějších energických a teritoriálních zvuků není rozhodně jednoduché. Snadno se přeslechne a nebo ho někteří lidé s horším sluchem nemají šanci prakticky vůbec ani zachytit.

Jemný kontaktní zpěv králíčků ohnivých je téměř nerozlišitelný od králíčka obecného. Alespoň u mě to zpočátku tak bylo, jelikož jsem měl naposlouchaného pouze králíčka obecného, kterého jsem fotil na podzim loňského roku. Dnes si troufám říci, že bych již oba druhy po hlase snad odlišil 🙂 Králíček obecný střídá výšku tónu, zatímco králíček ohnivý zpívá jen v jednom tónu se zrychlujícími se intervaly.

Setkat se s ním můžeme prakticky kdekoliv a to od nížin až po nejvyšší polohy. Obývá především smrkové lesy, ale zastihnout ho můžeme i ve smíšených. U nás je hojnější než králíček obecný. Naše populace je převážně tažná. Zimuje v jižní a západní Evropě, kam odlétá koncem září a v říjnu. Zpět se vracejí v průběhu března a dubna.

Sameček po příletu obsadí hnízdní revír. Samička se k němu pak přidává o něco později a sama pak začíná vlétat kulaté hnízdo vysoko nad zemí do spodku visících smrkových větviček, které chrání hnízdo při silném pohybu větví ve větru. Stavebním materiálem je hlavně mech, lýko, březová kůra a rostlinné chmýří. Výstelku pak tvoří srst a hlavně peří.

Během hnízdění samička snese 6 až 10 vajíček, které pak zahřívá výhradně sama cca 14 až 16 dní. Následující hnízdění se téměř prolíná s prvním. V době, kdy už samička předchozí mláďata v prvním hnízdě nezahřívá, přenechává péči samci a pouští se do stavby druhého hnízda. Junioři jsou v hnízdě krmeni obvykle 20 až 22 dní. Králíčci se živý výhradně živočišnou potravou, kterou tvoří hmyz, larvy, pavouci a chvostoskoci, které sbírá výlučně ve větvích stromů, kde pečlivě prohledává větvičku po větvičce , zavěšuje se hlavičkou dolů nebo potravu sbírá za třepotavého letu.

Od králíčků obecných se „ohniváci“ liší především černým proužkem přes oko, který výrazně kontrastuje s bílým nadočním proužkem. Oba druhy králíčků jsou našimi nejmenšími ptáky – váží pouhých 5 až 7 gramů!