Lejsek šedý

Lejsek šedý

Lejsek šedý (CHKO Brdy) – v létě loňského roku jsem při jedné kontrole v Chráněné krajinné oblasti Brdy narazil na tuto vzácnou ptačí „mucholapku“, jak se lejskovi šedému s ohledem na jeho potravní zaměření přezdívá.

Lejsek šedý se živý především živočišnou složkou, kterou tvoří motýli (hlavně bekyně mniška nebo obaleč dubový), nejrůznější brouci, mouchy, mšice apod. Jako dezertík si dospělci sami pro sebe uzobnou sem tam, ale i nějaký ten dužinatý plod či bobulku. Žádný vegan to, ale rozhodně není, přednost dává hlavně živočišnému“ masíčku“ a rostlinou složku bere jen jako doplněk, stejně jako já. 🙂

Svojí kořist loví lejsek v letu. Nejčastěji ho tak spatříme jak vysedává na nejrůznějších vyvýšených místech, odkud vyhlíží svojí potencionální dobrotu. Jakmile poblíž něco lákavého prolétne, mrštně se za ní rozlétne a po uchopení do zobáku s ní pak několikrát praští, aby odlomil křídla a nohy a hurá zpět na svojí cateringovou pozorovatelnu.

Lejsek šedý v CHKO Brdy vloni úspěšně vyhnízdil. Jelikož obvykle bývá věrný svým lokalitám, je možné, že se s ním letos opět setkám!

Lejsek šedý patří mezi zvláště chráněné druhy kategorie ohrožení.