Mlynařík dlouhoocasý

Mlynařík dlouhoocasý (CHKO Brdy) – je malý černobílý “chomáček vaty“ s nápadně dlouhým ocáskem, který za ním v letu doslova vlaje. Nevyniká krásou zpěvu, ale jeho vzhled vypadá takřka exoticky. Má velice krátký zobáček i krátká křídla a je o něco menší než vrabec.

Nalézt ho můžeme především v lesích všeho druhu, větších zarostlých zahradách, parcích či v břehových porostech vodních toků a křovinách v otevřené krajině.

Největší šanci na seznámení se s ním máme při podzimních a zimních procházkách, kdy se mlynaříci sdružují do početných hejnek, někdy společně se sýkorami. Žijí poměrně nenápadně a skrytě, ale nejsou nikterak bázliví – po opadu listí nám dovolí si je prohlédnout i z bezprostřední vzdálenosti. Hejnka mlynaříků se vyznačují neobyčejnou soudržností, takže pokud jeden nebo dva ptáci přelétnou na sousední strom, okamžitě ho následují všichni ostatní, jakoby měli strach, že jim někam utečou. Přitom se bez přestání ozývají, takže i v nepřehledné vegetaci o sobě velmi dobře vědí.

Já jsem mlynaříky hledal během října a až koncem měsíce se mi podařilo na jedno z hejnek náhodou narazit v břehové vegetaci v Chráněné krajinné oblasti Brdy. Bohužel, byl to jen okamžik několika málo minut. Pozorování mi překazilo káně lesní o jehož blízké přítomnosti jsem do poslední chvíle nevěděl. Sedělo evidentně jen pár desítek metrů ode mne v hustém lese a znenadání zareagovalo na typické „cvrlikání“ mlynaříků na které se snažilo zaútočit a prolétlo mi 3 m nad hlavou. Polekali jsme se nakonec vzájemně oba :-). Mlynaříci vpád sice přečkali bez úhony, ale jako po výstřelu se rozprchli neznámo kam…

Mlynaříci se často zavěšují na větve a velmi rádi obratně šplhají i po těch nejtenčích větvičkách a stéblech často i hlavou dolů. Jejich oblíbenou potravou jsou vajíčka a larvy hmyzu.

Na jaře samička snáší do hnízda vystavěného na stromech 6 až 12 vajíček, které zahřívají a i o své ratolesti se následně střídají v péči oba rodiče. Bohužel dospělosti se dožije jen několik juniorů. Citelné ztráty způsobují predátoři, např. všudypřítomná sojka obecná a nebo také nedostatek potravy. Mlynaříci hnízdí obvykle dvakrát do roka.