Sýkořice vousatá

Sýkořice vousatá

Sýkořice vousatá (Středočeský kraj) – je nejen krásná, ale má i celkem zajímavý reprodukční rituál. Samičky si svoje partnery totiž vybírají v jakémsi testu mužnosti.

Sýkořice vousatá

Samička nejprve hlasovými projevy dá jakousi výzvu a začne se svými potencionálními partnery flirtovat a přiměje je, aby se pokusili s ní kopulovat. Než však k tomu dojde, samička uteče letem nad rákosím za současného volání „chyť si mě, když to dokážeš“. Spouští se tak honička, do které se zapojují postupně i ostatní samci.

Sýkořice vousatá

Samička v letu se pak rychlým a náhlým manévremzanoří zpět do rákosí. Sameček, který s ní nejlépe držel v letu „krok“ tak má největší šanci na páření. Samičky touto hrou na honěnoutak v podstatě podněcujípánskou soutěž při posuzování kvality a energičnosti samců za účelem získání dobrých genů. Tento způsob popsal teprve nedávno maďarský ornitolog Adame Z. Lendvai (OrnisHungarica 2023).

Sýkořice vousatá

Sýkořice vousaté jsou mimo hnízdní sezónu velmi společenští ptáci. Dny tráví hledáním potravy ve skupinách nebo ve dvojicích. Při tom disponují úžasnou schopností zcela přepínat jídelníček mezi létem a zimou.

Sýkořice vousatá

V létě jsou hmyzožraví, žerou bezobratlé, kteří žijí v rákosí, ale v zimě, kdy je počet hmyzu nízký, se jejich potrava skládá ze semen. Aby toho dosáhli, mění odpovídajícím způsobem své střevní funkce.

Sýkořice vousatá

Sýkořice vousatá patří mezi zvláště chráněné druhy kategorie silně ohrožení.

Sýkořice vousatá